Avfallshantering

Smittförande avfall

Definition

Smittförande avfall definieras enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av smittförande avfall från hälso- och sjukvården (SOSFS 2005:26) som avfall som är eller bedöms kunna vara förorenat med något av följande:

  • Organiskt material från vård eller undersökning av människor med känd eller kliniskt misstänkt sjukdom som är orsakad av mikroorganismer som tillhör riskklass 3-4 i bilaga 7 till Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10).
  • Artificiellt och till signifikanta mängder förmerade mikroorganismer som tillhör riskklass 2-4 i AFS 2023:10.
  • Avfall med skärande eller stickande egenskaper som varit i kontakt med kroppsvätskor, detta beskrivs separat på sidan för skärande, stickande och smittförande avfall.

Exempel på smittförande avfall är

  • avfall förorenat med kroppsvätska från patient med känd eller kliniskt misstänkt blodsmitta
  • smittförande material enligt definition från mikrobiologiskt laboratorium
  • smittförande biologiskt avfall.

Hantering

Hantering av smittförande avfall regleras av SOSFS 2005:26. Där ställs krav på att det ska finnas dokumenterade rutiner för den personal som hanterar smittförande avfall. Av rutinerna ska det framgå följande:

  1. Vilken sorts avfall som ska anses som smittförande.
  2. Vem som ska göra riskbedömningen av avfallet i det enskilda fallet.
  3. De förfaranden som ska användas för respektive avfallsslag.

Vid tveksamhet i riskbedömningen i ett enskilt fall ska verksamhetsansvarig ta ställning efter att ha hört vårdhygienisk expertis, till exempel hygienläkare eller hygiensjuksköterska.

Emballering och märkning 

Avfall med smittförande egenskaper klassificeras som farligt avfall (avfallskod 180103*) och även som farligt gods vid transport på väg (ADR-S, senaste version MSBFS 2022:3). Det gäller inte om avfallet har konverterats till icke smittförande avfall genom autoklavering eller annan metod.

Kraven på emballering och märkning enligt ADR-S är mycket detaljerade. Nedan ges exempel på några generella krav:

  • Smittförande avfall ska samlas upp i en typgodkänd behållare.
  • Om behållaren innehåller mycket vätska så ska det även finnas absorbentmaterial i behållaren.
  • Behållaren kan fyllas till påfyllnadsgränsen, men absolut inte över, innan låsning av locket. Notera att behållarens vikt inte bör överstiga 12 kg med hänsyn till en god arbetsmiljö i efterföljande hantering
  • Behållaren ska förslutas så att avfall eller smittämnen inte kan läcka ut.
  • Om behållaren också utgör emballage vid transport på väg ska den vara märkt med etikett som är ifylld och godkänd enligt kraven i ADR-S.
  • Endast det avfall som anges på etiketten får läggas i behållaren.
  • För smittförande avfall gäller generellt koden UN 3291, men det finns fler exempel på UN-koder beroende på typ av smittoämne.

Kontakta verksamhetens säkerhetsrådgivare för ytterligare information om transport av farligt gods.

Hantering inom hemsjukvården

Transporter av smittförande och skärande/stickande avfall som varit i kontakt med kroppsvätskor inom hemsjukvården är undantaget i ADR-S (senaste version MSBFS 2022:3).

Sjukvårdshuvudmannen ansvarar inte för hanteringen smittförande och skärande/stickande avfall som varit i kontakt med kroppsvätskor som uppkommer i samband med egenvård, till exempel kanyler från insulininjektioner. Detta avfall tas om hand enligt anvisningar som lämnas av respektive kommun.

Enligt SOSFS 2005:26 får personal i hemsjukvården ha med sig en typgodkänd behållare för att samla in smittförande, skärande och stickande avfall från flera patienter om den återförs till den ordinarie arbetsplatsen eller till ett särskilt uppsamlingsställe samma dag som den har använts.

Om behållaren används till en enstaka patient får den förvaras hos patienten till dess att den har fyllts enligt tillverkarens anvisningar. Sedan ska den återföras till den ordinarie arbetsplatsen eller till ett särskilt uppsamlingsställe.

Exempel på etikett för smittförande avfall.

Förvaring

Förvaring av smittförande avfall regleras av SOSFS 2005:26. Avfallsutrymmet ska vara lätt att rengöra och tåla desinfektion. Golvbrunn och tappställe för varmt och kallt vatten ska finnas i anslutning till utrymmet. Avfallet ska inte vara åtkomligt för obehöriga.

För smittförande avfall, med undantag för avfall med skärande/stickande egenskaper, gäller att förvaring i

  • högst ett dygn får ske i rumstemperatur
  • mer än ett dygn men kortare tid än sju dygn ska ske i en lufttemperatur av högst +8°C
  • mer än sju dygn kräver att avfallet fryses
  • mer än ett år inte är tillåtet.

För förvaring av avfall med skärande/stickande egenskaper, läs mer vid avsnitt Skärande, stickande och smittförande avfall.

Utrymmet ska vara synligt märkt med varningsskylt med den internationella symbolen för biologisk fara.

Exempel på varningsskylt Smittförande avfall.

Slutbehandling

Smittförande avfall kan konverteras till icke smittförande avfall i exempelvis en autoklav. Konvertering ska ske så tidigt som möjligt i hanteringen. Efter konvertering kan avfallet transporteras tillsammans med övrigt brännbart avfall till förbränning. Det ska tydligt framgå av behållarna att avfallet inte längre är

  • smittförande
  • behandlat
  • konverterat.

Smittförande avfall som inte konverteras ska förbrännas vid anläggning med tillstånd för förbränning av farligt avfall.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan