Avfallshantering

Skärande, stickande avfall

Definition

Avfall med skärande/stickande egenskaper som varit i kontakt med kroppsvätskor utgör smittförande avfall enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av smittförande avfall från hälso- och sjukvården (SOSFS 2005:26). Exempel på sådant avfall är

  • kanyler
  • lancetter
  • knivblad
  • skalpeller.

Hantering

Hantering av avfall med skärande/stickande egenskaper som varit i kontakt med kroppsvätskor regleras av SOSFS 2005:26. Läs mer i avsnitt Smittförande avfall.

Emballering och märkning

Avfall med skärande/stickande egenskaper som varit i kontakt med kroppsvätskor klassificeras som farligt avfall (180103*) och även som farligt gods vid transport på väg (ADR-S, senaste version MSBFS 2022:3). Det gäller inte om avfallet har konverterats till icke smittförande avfall genom autoklavering eller annan godkänd metod.

För kraven avseende emballering och märkning enligt ADR-S, läs mer i avsnitt Smittförande avfall.

Exempel på etikett för skärande/stickande smittförande avfall.

Hantering inom hemsjukvården

För information om hantering av skärande/stickade avfall som varit i kontakt med kroppsvätskor, läs mer i avsnitt Smittförande avfall.

Förvaring

Förvaring av skärande/stickande avfall som varit i kontakt med kroppsvätskor regleras av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av smittförande avfall från hälso- och sjukvården (SOSFS 2005:26). Avfallsutrymmet ska vara lätt att rengöra och tåla desinfektion. Golvbrunn och tappställe för varmt och kallt vatten ska finnas i anslutning till utrymmet. Avfallet ska inte vara åtkomligt för obehöriga. Förpackning eller behållare med smittförande skärande/stickande avfall får förvaras i rumstemperatur i upp till tre år.

Utrymmet ska vara synligt märkt med varningsskylt med den internationella symbolen för biologisk fara.

Slutbehandling

Skärande/stickande avfall som varit i kontakt med kroppsvätskor kan konverteras till icke smittförande avfall i exempelvis en autoklav. Konvertering ska ske så tidigt som möjligt i hanteringen. Efter konvertering kan avfallet transporteras tillsammans med övrigt brännbart avfall till förbränning. Det ska tydligt framgå av behållarna att avfallet inte längre är smittförande, behandlat eller konverterat. Vid konvertering till icke smittförande avfall måste fortfarande avfallets skärande och stickande egenskaper tas i beaktande.

Skärande/stickande avfall som varit i kontakt med kroppsvätskor och som inte konverteras ska förbrännas vid anläggning med tillstånd för förbränning av farligt avfall.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan