Kostråd vid stomi
Vanligtvis går det bra att fortsätta äta samma kost som innan en stomioperation. Var och en måste prova sig fram till vilka kostvanor som fungerar bäst.
Efter operationen uppstår en tillfällig svullnad i området för stomin och i den tarm där det finns en anastomos. Svullnad brukar kvarstå i cirka en månad efter operationen.
De patienter som har fått en tunntarmsstomi, kontinent ileostomi eller har en tunntarmsanastomos bör undvika följande livsmedel under de första veckorna:
- frukthinnor från citrus och ananas
- fruktskal och kärnor
- kokos
- torkad frukt
- grovt rivna rotfrukter och kål
- trådiga grönsaker
- majs, ärtor och morötter
- svamp
- alla former av nötter och popcorn.
Ileostomiopererade personer förlorar mer vätska via tarminnehållet än innan operationen och de bör därför dricka mer samt salta extra på maten.
En del kolostomiopererade personer kan i vissa situationer uppleva att gaser kan bli ett problem i sociala situationer. Vid besvär med gaser kan måltider med gasbildande födoämnen, exempelvis lök, kål och bönor om möjligt planeras utifrån sociala aktiviteter.
För alla gäller att
- äta långsamt, tugga väl och undvika att svälja luft
- dricka rikligt då det är viktigt att kroppen får tillräckligt med vätska
- äta allsidig kost och äta på regelbundna tider
- kontakta stomiterapeut eller dietist vid problem.