Stomi

Före och efter operation

Före operationen

Informera patienten

För att undvika missförstånd och minska patientens oro bör personalen lägga stor vikt vid information och undervisning. Patienten ska få både skriftlig och muntlig information av stomiterapeut eller vårdpersonal som är väl förtrogen med den aktuella omvårdnaden. Om operationen är akut bör patient och närstående informeras när patientens tillstånd tillåter det.

Information inför en planerad operation ges av stomiterapeut vid ett preoperativt samtal. Samtalet bör vara stödjande och patient och närstående ska göras delaktiga i samtalet. Stomiterapeuten kan utifrån sin profession fånga upp eventuell oro och beakta de resurser patienten har. Under samtalet ska tid ges för att ställa frågor.

Om operationsmetod

Information om vilken operationsmetod som kommer att användas ska ges av kirurg. Stomiterapeut eller vårdpersonal informerar om vad en stomioperation kan innebära efter aktuellt ingrepp. Stomins placering provas ut och markeras, se nedan.

Om ändtarmen opereras bort (rektumamputation) ska patienten informeras om att stjärtsåret kan ta tid att läka och att det hos en del personer förekommer fantomfenomen. Fantomfenomen kan till exempel innebära en upplevelse av att behöva tömma tarmen eller en känsla av tyngd där ändtarmen har suttit. Dessa fenomen avtar oftast med tiden. Kvinnor kan ibland få flytningar och besvär vid samlag efter en rektumamputation. Män kan efter ingrepp i bäckenet få erektionsproblem och retrograd ejakulation, det vill säga sädesavgång till urinblåsan.

Patienter som har kvar sin ändtarmsöppning efter operationen bör informeras om att tarmslem förekommer och kan behöva tömmas genom ändtarmen.

Läs mer om patientinformation i texten Stöd och livskvalitet.

Stomimarkering

Stomins placering provas ut i samråd mellan patient och stomiterapeut samt vid behov tillsammans med den opererande läkaren. Patienten ska informeras om varför och hur en stomimarkering görs eftersom en stomi innebär en förändrad livssituation.

Stomins placering bör inte markeras för nära naveln, hudveck, midja, ljumske, ärr, revbensbåge eller höftbenskam eftersom detta kan ge bandageringsproblem och stomiläckage. Försök också att förutse hur en eventuell viktförändring kan komma att påverka stomin.

Vid stomimarkering ska patienten alltid både ligga, sitta och stå eftersom bukens form inte är densamma i olika kroppslägen. En stomimarkering ska vara gjord med permanent tusch och vara synlig för operatören.

Dokumentera i omvårdnadsjournal att stomimarkering är utförd och eventuella avvikelser.

Om efterförloppet

Patienten bör informeras om att undervisning i stomivård ges kontinuerligt på avdelningen av vårdpersonal och stomiterapeut för att patienten ska känna sig förtrogen med sin nya situation när det är dags för utskrivning från sjukhuset.

Patientundervisning ska bland annat omfatta hur ett stomibandage fungerar samt utprovning och förskrivning av stomimaterial.  Det är viktigt att informera patienten om att det finns möjlighet att prova olika stomibandage efter operationen och att behovet kan förändras över tid.

Alla hjälpmedel ingår i högkostnadsskyddet förutom i Västra Götaland där det är upphandlat. För boende i Västra Götaland är materialet kostnadsfritt.

Patienten bör också få information om att uppföljning på en stomimottagning kommer att ske kontinuerligt det första året efter operationen och därefter vid behov.

Läs mer om patientinformation i texten Stöd och livskvalitet och i Nationella riktlinjer för återbesök efter tarm- och stomioperation. Länk till riktlinjerna finns på sidan Relaterad information.

Efter operationen

Observationer

Stomin kontrolleras dagligen efter operationen. Den är svullen (ödematös) i cirka 4-8 veckor efter operationen. Normalt ska tarmslemhinnan vara rosaröd/röd. Kontakta kirurg eller stomiterapeut om tarmslemhinnans färg avviker och blir mörk/svart. Dokumentera i journal.

Suturer, omläggning och förband

Ett stomibandage sätts på i anslutning till operationen och kan sitta kvar i 2-3 dagar. Sutureringen av stomin sker vanligen med resorberbara suturer och behöver inte tas bort. Används suturer som inte resorberas kan de tas bort efter 7 dagar eller enligt lokala anvisningar. Eventuell stav bör tas bort på tredje dagen efter operation eller enligt ordination, så att patienten kan börja lära sig att sköta sin stomi.

Använd klar/transparent påse eller påse med delad framsida, tiden närmast efter operationen för att underlätta observation av tarmslemhinnan och funktion (gas, avföring eller urin). Var noga med att hudskyddsplattan sluter tätt och täcker huden runt stomin. En nykonstruerad urostomi ska vara kopplad till en uribag under vårdtiden.

Byt påsen varje eller varannan dag enligt lokala rutiner och vid behov. Uribag och uppsamlingspåse för avföring byts efter behov eller enligt lokala föreskrifter.

Dokumentera löpande i omvårdnadsjournalen.

Patientstöd och undervisning

Patientundervisning i stomivård påbörjas om möjligt dagen efter operationen på vårdavdelningen och ska planeras in i den dagliga omvårdnaden av patienten.

Undervisningen syftar till att lära patienten ett nytt handlingsmönster för att ge kontroll och en känsla av trygghet. Den bästa inlärningen sker genom ett aktivt samtal och handling där patienten är i centrum. Målet bör vara att patienten ska kunna sköta sin stomi vid hemgång.

Vid speciella behov bör hemsjukvård eller hemtjänst kontaktas. Stomiterapeuten ska ansvara för att innehållet i undervisningen utförs på ett optimalt sätt och att aktuell vårdpersonal, undersköterskor och sjuksköterskor, har rätt kompetens i detta.

Ta hänsyn till patientens känslor kring den egna kroppsbilden eftersom en stomioperation innebär en stor förändring. Att förlora kontrollen över tarm- eller urinblåsfunktionen kan upplevas traumatiskt.

Läs mer på sidan Stöd och livskvalitet.

Förskrivning av hjälpmedel

Kontrollera innan patienten skrivs ut att stomiterapeuten har förskrivit stomihjälpmedel till patienten och att hen har med sig tillräckligt med material hem enligt lokala rutiner.

Lokala anvisningar kan finnas angående borttagning av icke resorberbara suturer samt för sårrengöring och byte av stomipåse, uribag och uppsamlingspåse.

Suturering med tobakspungsutur efter nedläggning av stomi

I vissa sammanhang behövs en tillfällig stomi som avlastning under en läkningsperiod. Patienten kan då få sin stomi nerlagd efter en tid och sedan tömma tarmen via anus.

Efter en stominedläggning försluts hudöppningen med en tobakspungsutur. Suturtekniken används för att hudöppningen är cirkulär. Suturen har bara en knut.

Eftersom hudens öppning är cirkulär fuktar såret i början och ska därför bandageras med ett absorberande plåster. Sårrengöring enligt lokala anvisningar.

Tobakspungsuturen bör sitta i tio dagar. Ansvarig kirurg remitterar till distriktssköterska och/eller vårdcentral för borttagning. Suturen avlägsnas genom att först klippa tråden under knuten och därefter dra tråden i den del som knuten sitter på. Hela tråden följer då med. Efter suturtagning appliceras absorberande plåster vid behov.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan