Artärkateter

Handhavande och kalibrering

Handhavande

Endast hälso- och sjukvårdspersonal som är väl förtrogen med hur en artärkateter fungerar, får hantera katetern eller byta tryckmätningsset när katetern är på plats [6].

Artärkatetern kan sitta så länge som den behövs och fungerar, under förutsättning att den inte ser infekterad eller irriterad ut. Artärkatetern ska avlägsnas när den inte längre fyller sitt behov [4].

Vid oklara infektionssymtom hos patienten bör blododling tas ur artärkatetern, alternativt tas den bort och kateterspetsen skickas för odlingsanalys.

Hygienaspekter

Arbeta alltid aseptiskt vid hantering av invasiva infarter [4].

Vid provtagning tas eventuell skyddspropp bort och den provtagningsport eller den kran som ska användas desinfekteras med klorhexidinsprit 5 mg/mL. Låt lufttorka.

Katetersystem

Vanligen används ett tryckmätningsset med ett slutet provtagningssystem där aspirerat blod kan returneras till patienten efter blodprovtagning.

Tryckmätningssetet ska vara fritt från luftbubblor. Luftbubblor i systemet är en risk för patienten, dessutom dämpas eller förstärks tryckvågen. Blodtrycket blir inte tillförlitligt. Vid misstanke om otillförlitliga värden ska fyrkantstest genomföras, läs mer under Omläggning och byte av tryckmätningsset.

Observationer, skötsel och rutiner för byte

Patientansvarig sjuksköterska ska vid varje arbetspass kontrollera artärkateter, tryckmätningsset samt blodcirkulation distalt om artärkateterns insticksställe. Alla kontroller och observationer dokumenteras i patientjournalen.

Kontrollerna ska inkludera observation och bedömning av:

  • Artärkateterns insticksställe.
  • Extremitetens hudfärg och temperatur. Hudfärgen ska inte vara vit eller missfärgad. Extremitetens temperatur ska motsvara den andra extremitetens temperatur. Kall eller temperaturökad extremitet kan tyda på trombos, spasm eller infektion.

Omläggning av artärkatetern samt byte av flushpåse med Natriumklorid 9 mg/mL 500 mL och tryckmätningsset sker senast var tredje till var sjunde dag [4,7] med aseptisk metod. Följ tillverkarens anvisningar. Märk med datum.

I en artärkateter får endast Natriumklorid 9mg/mL för injektionsbruk infunderas.

Byte av artärkateter ska endast göras på klinisk indikation. Rutinmässigt byte för att förebygga infektioner bör inte ske.

Artärkatetern ska vara märkt så att ingen tvekan kan uppstå beträffande dess ändamål.

Följ tillverkarens anvisning för byte av tryckmätningsset.

Kalibrering

Behov av kontinuerlig blodtrycksövervakning är en av indikationerna för att ha artärkateter. Om artärkatetern är kopplad till övervakningsutrustning med kontinuerlig blodtrycksmätning ska artärtrycket kalibreras (”nollas”) minst tre gånger per dygn.

Följ tillverkarens bruksanvisning för kalibrering av övervakningsutrustning för mätning av artärtryck.

Gör så här:

  1. Informera patienten.
  2. Vrid kranen närmast tryckdomen så att den stängs mot patientens artär.
  3. Öppna kranen mot luft enligt tillverkarens instruktion, vilket antingen innebär att proppen tas bort helt, eller på vissa modeller att den befintliga proppen skruvas upp utan att tas bort.
  4. Kalibrera övervakningsutrustningen så att trycket ställs in på 0 mm Hg.
  5. Sätt på en ny steril skyddspropp eller skruva in den befintliga proppen. Stäng kranen mot skyddsproppen så att blodtrycksmätningssystemet är öppet.
  6. Kontrollera att tryckdomen är placerad i rätt läge för blodtrycksmätning. Rätt läge är en referenspunkt i medellinjen mellan rygg och bröstsida, i fjärde intercostalrummet vid bröstbenet, se bild nedan. Detta motsvarar nivån för höger förmak [1].
Bild som visar referenspunkt för tryckdom
Referenspunkt för tryckdom.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan