Åtgärder vid exponering av blod
Följ nedanstående anvisningar om du har kommit i kontakt med blod eller blodtillblandade kroppsvätskor på ett sådant sätt att det finns risk för blodburen smitta, det vill säga genom stick-/skärskada, stänk i ögon, blod på slemhinnor eller öppna sår. För mer information, se lokala anvisningar.
Vid stick-/skärskada samt exponering av blod på slemhinna eller skadad hudbarriär
Desinfektera omedelbart. Använd rikligt av vad som finns tillgängligt, till exempel handdesinfektionsmedel eller klorhexidinsprit.
Vid stänk i munnen, skölj noga. Använd det som finns lättillgängligt, till exempel vatten, klorhexidinsprit eller handdesinfektionsmedel.
Vid stänk i ögonen
Skölj omedelbart, använd rikligt med ögondusch eller fysiologisk natriumklorid. Finns inte detta, använd rikligt med kranvatten. Ta därefter ut eventuella kontaktlinser och skölj noga igen.
Följ den skriftliga åtgärdsplan som upprättats utifrån lokala förhållanden. Den bör innehålla följande åtgärder:
- Prov tas på patient (möjlig smittkälla), i de fall patienten är känd. För detta krävs att ansvarig läkare kontaktas samt medgivande av patienten.
- I lokal anvisning ska det vara tydligt var man vänder sig, exempelvis företagshälsovård, infektionsklinik eller motsvarande.
- Kontakt tas med uppföljande enhet/läkare utan fördröjning, för bedömning av åtgärder som exempelvis postexpositionsprofylax/behandling och uppföljning.
- Ett så kallat nollprov tas på exponerad personal av företagshälsovård eller motsvarande. Undantagsvis kan detta ske på den egna arbetsplatsen.