• Du har valt: Uppsala län
Stomi

Stöd och livskvalitet

När den nyopererade personen ser att personalen är väl förtrogen med stomivård kan hen känna trygghet. Det är därför viktigt att personalen har utbildning inom området.

På vårdenheten är det stomiterapeuten som ansvarar för utbildning av vårdpersonalen i ämnet stomivård. Vilken profession den personal har som utför bandageringen är inte det viktigaste utan snarare att aktuell personal har fått möjlighet att lära sig.

Inom omsorg, exempelvis äldreomsorg, och hemsjukvård ingår stomivård som en del i personens dagliga egenvård eller som en åtgärd som kräver assistans av hälso- och sjukvårdspersonal. Det är därför viktigt att den personal som finns i personens egna boende har nödvändig utbildning och kunskap om stomivård. Det är också viktigt att stödja och hjälpa en stomiopererad person att så snart som möjligt klara sin stomivård själv, om det är realistiskt.

Några råd och rekommendationer:

  • Ta det lugnt och låt patienten i lugn och ro lära känna sin stomi.
  • Diskutera med patienten den skriftliga information som personen fått.
  • Kontrollera att påsens hålstorlek är den rätta.
  • Uppmuntra patienten att i samråd med stomiterapeuten prova olika stomibandage.

En stomiopererad person ska erbjudas återbesök till en stomiterapeut för fortsatt uppföljning. Vid besöket är det viktigt att följa upp stomins funktion samt kontrollera stomins utseende och hudstatus. Stomiterapeuten kan hjälpa patienten att prova ut ett individuellt anpassat stomibandage som fungerar i det vardagliga livet.

En stomiterapeut är en specialistutbildad sjuksköterska inom stomivård med kompetens i att utreda, diagnostisera, behandla och följa upp den stomi- och tarmopererade patienten. I detta ingår att ansvara för att en säker vård ges till den opererade personen och hens närstående.

Stomiterapeutens ansvarsområde innefattar också att utveckla verksamheten inom sluten- och öppenvården genom utbildning och forskning för att främja en fungerande vårdkedja.

Livskvalitet och nya livsvillkor

Att bli stomiopererad innebär ett stort ingrepp i den personliga integriteten, både fysiskt och psykiskt, eftersom stomin förändrar kroppens naturliga funktioner.

För att underlätta för den opererade personen och närstående att hantera de nya livsvillkoren behöver stomiterapeut och vårdpersonal vara lyhörda och bemöta de känslor som uppstår i stunden. Patienten behöver få kontroll över vad som händer i och utanpå kroppen och få svar på sina frågor för att kunna få en bra livssituation och gå vidare i livet.

Både patienten och närstående kan uppleva den nya livssituationen som svår och de kan behöva återkommande samtal med vårdpersonal och stomiterapeut. De frågor som ofta är svårast att hantera är de som rör kroppens utseende och förändrade funktion. Kroppen beter sig annorlunda och eliminationsmönstret är nytt vilket kan påverka självkänslan.

Frågor om sex och samlevnad blir viktiga eftersom det berör den mest intima relationen. Patient och partner ska innan operationen informeras av kirurg och stomiterapeut om fysiska sexuella begränsningar. När det gått en tid efter operationen och patienten börjar få en förståelse för sin förändrade kropp och sexualitet ska utrymme ges för dessa frågor på stomimottagningen. Vissa frågor kan vara av den art att besök behöver erbjudas till kurator och/eller sexolog.

Med de stomibandage och hjälpmedel som finns i dag kan en stomiopererad person leva ett gott liv. Gränserna för vad som kan utföras sätts ofta av personen själv och oftare av psykologiska än av fysiska skäl.

Kläder

I princip kan samma sorts kläder som tidigare användas. En del väljer att använda hängslen i stället för bälte för att undvika tryck mot stomin.

Informera omgivningen

Det kan vara svårt att bestämma sig för om man ska berätta för sina vänner, släktingar och arbetskamrater att man är stomiopererad. Oftast löser sig detta naturligt och många upplever idag förståelse för situationen.

Bad och motion

Det går bra att bada i pool, hav och sjö med stomibandage. Bada bastu och sola går också bra men stomin bör inte utsättas för direkt solljus.

Många som lever med stomi byter stomipåsen en extra gång på eftermiddagen eller kvällen om de badat eller svettats mycket under dagen. Hudskyddsplattan kan i vissa fall luckras upp av den fukt som uppstår vid sol och bad.

Ett par månader efter en bukoperation går det bra att återuppta och fortsätta med samma motionsform och på samma sätt som innan operationen.

Sexualliv

Allmänt finns det inget hinder för att ha ett bra sexualliv efter en stomioperation. Operationen kan dock orsaka viss påverkan. För en del kan anpassningen till ett normalt liv efter operationen ta tid och det är viktigt att personen får möjlighet att prata om sin situation med sin stomiterapeut eller kirurg.

Vid större kirurgiska ingrepp runt ändtarm, genitalier och urinblåsa kan sexualiteten påverkas mer vilket gör att samtal alternativt uppföljning av exempelvis sexolog eller speciell rehabiliteringsmottagning kan bli aktuellt. 

Att ha en stomi eller reservoar utgör vanligtvis inget hinder för att föda barn utan brukar gå bra utan större komplikationer. Ibland kan vissa bandageringsproblem uppstå under graviditeten, kontakt med en stomimottagning rekommenderas då.

Resor

Stomin i sig utgör inte ett hinder för personen att kunna resa. Det är dock viktigt att packa stomibandaget i handbagaget om resväskan skulle komma bort. Ge råd om att ta med extra bandage om hen skulle råka ut för turistdiarré eller läckageproblem.

På en stomimottagning kan hen få råd och stöd inför en eventuell resa. Det är viktigt att samtala om de specifika funderingar som hen har. Ofta kan man få adresser och telefonnummer till stomiterapeuter i andra länder.

Patientförening

Erbjud den som ska opereras kontakt med en rehabiliterad stomiopererad person av samma kön och ålder och med samma typ av stomi.

Informera också om patientföreningen för stomiopererade, Tarm- uro- och stomiförbundet ILCO, och lämna skriftlig information. På varje stomimottagning finns information om adressen till föreningens lokala avdelning. Ytterligare information finns på förbundets webbplats.

Länk till ILCO finns på sidan Relaterad information.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan