• Du har valt: Skåne
Näringstillförsel, enteral

Tillvägagångssätt vid sondmatning

Basala hygienrutiner och ett aseptiskt arbetssätt är viktigt vid allt arbete med sond, sondmatningsaggregat och sondnäring eftersom risken för att kontaminera sondnäringen är stor.

Gör så här:

  • Höj sängens huvudända cirka 30o om patientens tillstånd medger detta. Som alternativ om patienten inte kan sitta, kan hen ligga i höger sidoläge vid själva sondmatningen.
  • Vid nasogastrisk sond, kontrollera sondläget innan sondmatningen startas. Sondläget kan kontrolleras genom att luft sprutas ned i sonden samtidigt som man med ett stetoskop lyssnar efter bubblande ljud i magen. Alternativt kan man aspirera genom sonden med hjälp av en spruta och testa med lackmuspapper. Se lokala anvisningar angående val av metod.
  • Vid misstanke om att sonden hamnat fel, stoppa sondmatningen och konsultera läkare.
  • Börja och avsluta varje sondmatning med att spola igenom sonden/gastrostomin med färsktappat vatten från en genomspolad och frekvent använd kran men begränsa volymen. En del patienter mår dåligt av för stora volymer vatten. Det viktiga är att slangen blir ren. Använd endast spruta avsedd för enteral näringstillförsel. 
  • Sondmata enligt det administreringssätt som är ordinerat.
  • Sondnäringen ska vara rumstempererad.
  • Om patient ordinerats extra vätska bör denna fördelas under flera tillfällen utanför sondmatningstillfällena.

Se lokala anvisningar angående val av metod för att kontrollera sondläget.

Regionala tillägg finns, men inte för ditt val

Munvård

Risken för att slemhinnorna i munnen blir skörare ökar när maten inte tuggas på vanligt sätt. Det bör kontrolleras och uppmärksammas om de blir röda eller irriterade. Risken för karies och infektioner ökar vid muntorrhet. Patienten bör uppmärksammas på att använda extra mjuk tandborste.

För att munnens slemhinnor ska hålla sig friska är det viktigt med munvård flera gånger dagligen. Muntorrhet kan i viss utsträckning motverkas genom salivstimulerande sugtabletter eller att patienten får suga på isbitar. Andra alternativ är sockerfria tuggummin och saliversättningsmedel.

Till toppen av sidan