• Du har valt: Skåne
Cytostatika, cytotoxiska läkemedel

Omhändertagande av avfall, spill och utsöndringar

Avfall

Avfall som uppstår vid hantering eller vid kontakt med cytostatikabehandlad patient är riskavfall. Omhändertagande av cytostatikakontaminerat avfall ska ske på sådant sätt, att personal och omgivning i alla hanteringsled skyddas från exponering. Vid all hantering av cytostatikakontaminerat riskavfall ska utrustning som snabbt innesluter riskavfallet användas. Allt cytostatikakontaminerat material (även skärande/stickande) som använts, ska omgående kasseras i riskavfallsbehållare, som märks med etikett. Behållare ska hållas förslutna så att avdunstning och damm inte kommer ut i rumsluften. Läs mer i Vårdhandbokens texter om avfall, farligt.

Spill och stänk

Omhändertagande av spill ska ske på ett sådant sätt att patient, personal och omgivning skyddas från exponering. Ett spill kan vara en kräkning, ett urinläckage, en infusionspåse som förolyckas, en kateterpåse som spricker, men det kan också vara spill av cytostatikapulver.

Vid omhändertagande av spill används cytostatikagodkänd skyddsrock med hel front, långa ärmar och muddar, cytostatikagodkända nitrilhandskar och andningsskydd (FFP klass 3). Spillbox ska finnas på varje enhet som hanterar cytostatika. Det finns färdigförpackade spillboxar, men man kan också färdigställa sin egen spillbox. Se förslag på innehåll nedan. Vid risk för stänk, använd skyddsglasögon. Allt kontaminerat material ska hanteras som risk-/cytostatikaavfall.

Verksamheter kan bedöma att dubbla handskar kan behövas vid hantering av spill och stänk. Efter riskbedömning upprättas lokal rutin för användning av dubbla handskar.

Spill på ytor

Vid all hantering av spill används skyddsutrustning.

Tillvägagångssätt vid spill:

  1. Informera minst en kollega att området är kontaminerat så att ingen annan beträder området samt att du kan få assistans om mer material behövs.
  2. Ta på dig skyddsutrustning.
  3. Utspilld lösning torkas genast upp. Använd torkduk vid mindre spill. Vid större spill som är mer än 5 mL, använd spillboxen. Låt den utspillda lösningen sugas upp.
  4. Lägg de absorberande torkdukarna alternativt hygienunderläggen över det kontaminerade området.
  5. Undvik svepande rörelser.
  6. Tvätta ytan med rengöringsmedel och vatten, torka torrt, upprepa vid behov och avsluta med ytdesinfektion.
  7. Kassera allt kontaminerat material i en plastpåse och släng i farligt avfall.
  8. Kontaminerade textiler läggs i en vattenlöslig tvättpåse, därefter i en gul riskavfallspåse och hanteras som riskavfall.
  9. Kontaminerade textilier hanteras som riskavfall.
  10. Tvätta händerna med tvål och vatten, avsluta med handdesinfektion.
  11. Dokumentera tillbud och skriv en avvikelserapport.

Förslag på innehåll i spillbox:

  • Cytostatikagodkänd skyddsrock med hel front, lång ärm och mudd.
  • 2 par cytostatikagodkända nitrilhandskar av vardera i storlek S, M och L.
  • 1 munskydd med andningsfilter klass 3.
  • 1 par skyddsglasögon.
  • 1 par skoskydd.
  • 4 plastpåsar.
  • 1 vattenlöslig tvättpåse.
  • 1 riskavfallspåse (gul).
  • Ett antal absorberande torkdukar.
  • 2 hygienunderlägg.
  • 1 bruksanvisning.

Observera att spillboxen ska återställas direkt efter användning.

Spill på textilier

Textilier som kontamineras byts omedelbart och läggs i cytostatikatvätt, det vill säga i en tvättsäck med innersäck av plast som löses upp vid tvätt. Vid större spill, till exempel havererad infusionspåse, kan tvätten lindas in i torra textilier för att inte innerpåsen ska lösas upp innan den läggs i tvättmaskin på tvätteriet. Om det ändå finns risk för läckage ska textilierna hanteras som farligt avfall.

Stänk i ögon

Gör så här:

  1. Skölj omedelbart och i minst 15 minuter med vatten eller Natriumklorid 9 mg/mL. Använd helst ögonduschen.
  2. Kontakta ögonläkare.
  3. Dokumentera tillbud och skriv avvikelserapport.
  4. Bör anmälas som arbetsskada.

Spill på oskyddad hud

Gör så här:

  1. Skölj omedelbart och i minst fem minuter med vatten.
  2. Tvätta därefter noga med tvål och vatten.
  3. Rådgör med läkare vid behov.
  4. Dokumentera tillbud och skriv avvikelserapport.
  5. Bör anmälas som arbetsskada.

Utsöndringar

Olika cytostatikapreparat har olika utsöndringstid. Cytostatika utsöndras både i oförändrad form och som aktiva och inaktiva metaboliter. Rester av cytostatika kan finnas i utsöndringar från patienten i mer än 7 dygn efter avslutad behandling [5-6, 8-11]. Till utsöndringar räknas urin, kräkningar, avföringar, extrem svett samt blod. Alla utsöndringar under dessa dygn måste därför betraktas som riskavfall och behandlas därefter.  Mer detaljerad Information om utsöndringstid finns ofta att hämta i Fass, i cytostatikamanualer och i särskilda broschyrer från läkemedelstillverkarna.

Under utsöndringstiden gäller följande:

Använd cytostatikagodkänd skyddsrock med helfront, lång ärm och mudd samt cytostatikagodkända nitrilhandskar vid omhändertagande av utsöndringar. Vid risk för stänk, komplettera med skyddsglasögon alternativt visir samt använd munskydd med andningsfilter vid behov.

Tänk på följande:

  • Om urin samlas i flaska eller bäcken ska lock användas. Låt urinen svalna på grund av att varm urin förångas mer [12]. Häll därefter urinen försiktigt i spoldesinfektorn (ej varm spoldesinfektor) eller i toaletten. Undvik stänk.
  • Urin i urinpåsar kan slängas direkt i farligt avfall utan att tömmas. Använd inte tömningsbara urinpåsar.
  • Använda blöjor läggs i plastpåse som försluts. Därefter kasseras den i farligt avfall.
  • Omhänderta flergångsmaterial till exempel bäcken, urinflaska, rondskål och desinfektera i disk- eller spoldesinfektor enligt sedvanlig rutin.
  • Engångsmaterial som till exempel handskar och omläggningsset kasseras som farligt avfall. Förslut avfallet i plastpåse och lägg i farligt avfall. Märk förpackningen med "Farligt avfall" och "Cytostatikaavfall".
  • Om skyddsrocken kontamineras ska den också slängas i farligt avfall omgående.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan