• Du har valt: Skåne
EKG

Tillvägagångssätt

En lugn och avslappnad patient är en förutsättning för en god EKG-registrering och tillförlitlig klinisk analys av resultatet. Under undersökningen ska patienten ligga på rygg. Patienten ska ha bar hud på överkropp samt där registreringselektroderna fästs på underarmar och underben. Vid behov rakas hår bort på bröstkorgen för att elektroderna ska ha ett bra fäste på huden. För övrigt behövs inga särskilda patientförberedelser. Undersökningen tar omkring 10 minuter och ger inga besvär utöver eventuell lätt hudrodnad efter elektroderna.

För att kunna utvärdera olika delar av hjärtat används flera avledningar. Rutinmässigt används 12 avledningar, 6 bröstavledningar och 6 extremitetsavledningar i ett vilo-EKG. Läs mer i Vårdhandbokens text Olika EKG-avledningar.

Elektrodplacering

Placering av färgkodade kablar för extremitetsavledningar:

  • Svart: höger ben.
  • Grön: vänster ben.
  • Röd: höger arm.
  • Gul: vänster arm.
Bild som visar elektrodplacering vid EKG
Elektrodplacering av extremitetsavledningar.

Placering av bröstavledningar eller prekordialavledningar

Så här placeras bröstavledningar:

  • V1: i 4:e revbensmellanrummet vid högra bröstbenskanten.
  • V2: i 4:e revbensmellanrummet vid vänstra bröstbenskanten.
  • V3: diagonalt mellan V2 och V4.
  • V4: i 5:e revbensmellanrummet i medioklavikularlinjen.
  • V5: i höjd med V4, i främre axillarlinjen.
  • V6: i höjd med V4 och V5, i mellersta axillarlinjen.

Samtliga avledningar är färg- och sifferkodade.

Visar var bröstavledningar ska placeras vid EKG
Elektrodplacering av bröstavledningar.

Annan elektrodplacering

I vissa situationer kan det finnas anledning att frångå standardplacering av elektroderna. Detta ska då anges på EKG-kurvan. Observera att specialavledningar kräver ytterligare erfarenhet vid EKG-tolkning. Exempel på annan elektrodplacering kan vara följande:

  • Posteriora bröstavledningar V7-V9: För att få en bättre bild av vänster kammares posteriora vägg. V7 placeras i bakre axillarlinjen i höjd med V6, V8 på samma höjd i linje med scapulas spets och slutligen V9 i samma höjd 3 cm till vänster om ryggraden. V4 ersätts med V7, V5 ersätts med V8 och V6 ersätts med V9.
  • Högersidiga bröstavledningar V3R och V4R: För bättre bedömning av höger kammare. V3 och V4 flyttas till motsvarande punkter till höger om sternum.
  • Speciella situationer: Om patienten är gipsad eller amputerad får extremitetselektroderna placeras så långt ut som möjligt på extremiteten. Hos patienter med svåra skakningar bör extremitetselektroderna placeras utanför bålen, högre upp på extremiteterna (vid axel och höftkam). Vid situs inversus (hjärtat på höger sida) utförs dubbla registreringar, dels med normal elektrodplacering och dels med alla elektroder placerade spegelvänt.

Elektroder

Blanda inte elektroder med olika legeringar. Engångselektroder ska uppfylla internationella krav på biokompatibilitet och elektrisk prestanda enligt standard AAMI EC12: 2000 (American National Standards Institute) som fastställer minimikrav för märkning, säkerhet och prestanda för engångselektroder som används för diagnostiska EKG eller EKG-övervakning

Engångselektroder ska alltid kastas efter användning. Används flergångselektroder, till exempel sugelektrodsystem, ska dessa rengöras och desinfekteras enligt tillverkarens rekommendation efter varje användning.

Ur vårdhygieniskt perspektiv är engångselektroder att föredra. Kablar och utrustning desinfekteras mellan varje patient.

Kom ihåg att torka bort gel eller annan elektrodvätska från patienten när undersökningen är klar.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan