Trycksår

Trycksår - Översikt

Trycksår är en lokaliserad skada i hud och/eller underliggande vävnad, vanligtvis över benutskott. Det är ett resultat av tryck eller tryck i kombination med skjuv. Trycksår orsakas av deformation som antingen orsakar lokal syrebrist som leder till vävnadsskada och/eller av att vävnadscellerna direkt deformeras och därav skadas av trycket.

Tryck

Tryck uppstår av personens kroppstyngd mot underlaget. Vilket tryck som behövs för att ett trycksår ska uppstå beror dels på tryckets kraft och dels på hur länge vävnaden utsätts för tryck. Känsligheten för tryck varierar mellan olika individer och i olika vävnader.

Friktion och skjuv

Skjuv uppstår när huden förskjuts mot den underliggande vävnaden, exempelvis när sängens huvudända höjs och personen glider ner i sängen. Blodkärlen kan tänjas ut eller knickas så att blodcirkulationen upphör eller försvåras. Återfyllnaden av kapillärerna när trycket lättar kan också skada kapillärernas membran. 

En förutsättning för skjuv är friktion. Båda kan uppstå om personen dras och inte förflyttas korrekt i till exempel säng eller stol. Friktion och skjuv kan också uppstå när en fot eller armbåge gnids mot underlaget.

Lokalisation för trycksår

Trycksår kan uppstå på alla delar av kroppen och det är inte ovanligt att en patient har mer än ett trycksår. Speciellt känslig är huden vid utskjutande benpartier som till exempel sakrum, sittbensknölar och hälar.

Vid ryggläge vilar stora delar av kroppstyngden på korsbensregionen och på kotpelarens benutskott. Benens tyngd vilar tungt på hälarna.

När patienten ligger i sidoläge är det framförallt höfter (trokanter), knänas insidor och fotknölar som utsätts för tryck.

Vid bukläge tryckbelastas särskilt ansikte, bröstkorg, genitalia, knän och fötter.

I sittande position belastas sittbensknölarna. Fler vanliga lokalisationer illustreras enligt figurerna nedan.

Trycksår kan också förekomma på andra ställen där vävnad utsätts för tryck av medicinteknisk utrustning, till exempel på näsvingarna när patienten har sond, eller på underläppen när patienten är intuberad. Trycksår uppkommer inte bara på huden och underliggande vävnad utan kan även uppkomma på slemhinnor (mukosala trycksår).

Vanliga riskområden för trycksår vid liggande position (ryggläge och sidoläge).
Vanliga riskområden för trycksår vid sittande position.
Vanliga riskområden för trycksår vid bukläge.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan